Fibroom

Wat is een fibroom?

Een andere naam voor een fibroom is wild vlees. Het gaat over een goedaardige tumor die bestaat uit bindweefsel. Deze kan op een orgaan van je lichaam groeien. Vaak ontdek je ze niet eens maar je ziet ze wel wanneer ze op je huidoppervlak groeien. Ze worden meestal niet eens verwijderd, er is meestal geen behandeling nodig. Het is wel mogelijk om hem te laten krimpen en dat kan gedaan worden door hem te verwijderen of door medische therapie. Het kan zijn dat hij zich op een hinderlijke plaats bevindt en dan kan deze wel weg worden gehaald. Maar dat komt niet zo vaak voor.

De symptomen van een fibroom

Je kunt een fibroom herkennen. Je ziet dan vaak een lichte groei maar het is niet gevoelig. Je kunt echter wel last hebben van jeuk of gevoeligheid wanneer je hem aanraakt. Hij kan ook zo nu en dan van kleur veranderen. Het kan ook irritaties oproepen door het dragen van kleding. Als je je gaat scheren kan het ook gaan bloeden. Het meest voorkomend bij een fibroom is dat hij jeukt, van kleur kan veranderen zo nu en dan, bloedingen, gevoeligheid bij aanraken, een klein bultje met een verhoogd huidoppervlak, pijn bij druk, staan of lopen en er komen meerdere fibromen na een tijdje.

Verschillende soorten fibromen

Er zijn een aantal soorten van een fibroom. Er is een hard fibroom, dit zijn de vlees tumoren met vezels en weinig cellen. Dan is er nog een week fibroom. Deze heeft de neiging om te verschijnen in de nek, je lies, oksels en bij de ogen. Er is nog een baarmoeder fibroom. Dit zijn de goedaardige gezwellen die zich in de baarmoeder bevinden en die vaak voorkomen tijdens de vruchtbare jaren. Er zijn nog meer soorten fibromen. De arts zal onderzoeken van welke soort fibroom je last hebt en aan de hand daarvan een behandeling starten.

Behandeling fibromen

Wanneer het gaat over goedaardige fibromen dan is er geen behandeling nodig. Als je merkt dat een fibroom irritaties oproept dan kan het wel zijn dat je hem weg wilt laten halen en dit is mogelijk. Het kan ook om esthetische redenen zijn dat je hem weg wilt laten handelen. Hierbij is vaak alleen de plaatselijke verdoving nodig en dan kan het al worden geregeld. Bij de tumorcellen is het wel van belang dat zij goed worden weggesneden omdat het anders terug kan groeien. Het wordt vaak voor de zekerheid getest wanneer het is weggesneden of dat het goed- of kwaadaardig is. Als niet duidelijk is of dat een fibroom goed- of kwaadaardig is, dan wordt vaak de keuze gemaakt om hem sowieso weg te laten halen. Er wordt namelijk geen risico genomen. Als je namelijk niet weet van welke aard het is dan word je ongerust. Dan is het maar beter dat je hem weg laat halen, al is het maar voor de zekerheid en zodat het onderzocht kan worden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wrattenverwijderen.eu | Privacy Policy