Wratten

Wat is een wrat?

Een wrat is een harde, eeltachtige, rond bloemkoolvormig knobbeltje op de huid. Wratten kunnen over het gehele lichaam voorkomen in wisselende aantallen en verschillend van grootte. Vrijwel iedereen heeft wel eens last van wratten of ooit wel eens gehad. Wratten op zich zijn onschadelijk en zullen naar verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen.

Oorzaak

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en zijn besmettelijk. Tot deze familie behoren meer dan honderd soorten virussen, waarvan meer dan dertig soorten op de huid wratten veroorzaken en anderen op de slijmvliezen. Ook al zijn de wratten zelf weer verdwenen, dan blijft dit virus vaak toch achter. Soms wordt er wel eens gezegd dat wratten wortelen hebben en daarom steeds weer aangroeien, dat is niet juist. Doordat het virus vaak achter blijft, kan het virus op dezelfde plaats weer terug komen.

Wratten ontstaan drie tot zes maanden nadat iemand besmet is geraakt doordat de huid in contact is gekomen met het virus. Kinderen kunnen eerder last krijgen van wratten dan volwassenen, omdat hun afweersysteem over het algemeen nog niet zo sterk is.

Soorten wratten

Er zijn verschillende soorten wratten.

 • Gewone wrat
  De gewone wrat ziet eruit als een bobbeltje met een bloemkoolachtige vorm. Zo’n bobbeltje is scherp begrensd. Gewone wratten komen over het algemeen in grotere aantallen voor, vooral op de handen en soms op de knieën, ellebogen of het gezicht.
 • Voetwrat
  Zoals de naam al aangeeft zit deze wrat op de voet en met name op de voetzool. Voetwratten zijn te onderscheiden in twee soorten, te weten de mozaïekwrat welke zich oppervlakkig uitbreidt, en de doornwrat welke naar binnen groeit en over het algemeen pijnlijk is.
 • Vlakke wrat
  Dit is een gladde, vlakke wrat van slechts enkele millimeters groot en is huidkleurig of lichtbruin van kleur. Dit type wrat komt voornamelijk op het gezicht, de armen en de benen voor.
 • Venuswrat
  De venuswrat is een soort dat voornamelijk bij volwassenen voor komt op de geslachtsorganen of rond de anus. Dit type wrat is besmettelijk waarbij het virus kan worden overgedragen via direct contact. Heb je last van deze wrat, dan is het belangrijk dat zowel jij als je partner zich laten onderzoeken op andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
 • Waterwrat
  Waterwratjes, ook wel bolhoedwratjes of luchtpukkels genoemd, zijn kleine gladde bolletjes met een putje. Deze wratten zijn zeer besmettelijk en er komen meestal meerdere tegelijk voor, vooral bij kinderen onder de vijf jaar.

Wanneer moet je een arts raadplegen

Een wrat op zich is onschuldig. In de volgende gevallen is het echter raadzaam een arts te raadplegen:

 • Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen.
 • Bij wratten die op of rond de geslachtsorganen zitten.
 • Bij wratten die in het gezicht zitten.
 • Wanneer een kind dat nog geen vier jaar is, wratten heeft.
 • Wanneer drie maanden zelfbehandeling onvoldoende resultaat heeft opgeleverd.
 • Wanneer je last hebt van een verstoorde afweer.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wrattenverwijderen.eu | Privacy Policy