Genitale Wratten

Wat zijn genitale wratten?

Wanneer er wordt gesproken over genitale wratten dan bedoelt men goedaardige huidafwijkingen. Je kunt de genitale wratten krijgen wanneer je een infectie hebt gehad met een virus op of rondom de plaats van de infectie. Deze wratten zijn vaak zacht, huidkleurig tot roze en vlezig. Ze kunnen rond zijn van vorm, maar ze kunnen ook plat zijn. Ze kunnen zowel groot als klein zijn. Ze kunnen net boven je huid uitkomen. Meestal noemen mensen het ook wel bloemkoolachtige bultjes. Ze kunnen in een groepje aanwezig zijn, maar ze kunnen zich ook alleen op een plek op de huid bevinden. De infectie kan een paar weken tot een jaar duren, en dan pas kan het zijn dat je de eerste genitale wratten ziet. Het zijn vaak een paar kleine wratten, ze kunnen zich daarna snel uitbreiden. Ze komen vaak voor en in Nederland zijn er ongeveer 25.000 mensen die per jaar de diagnose krijgen van genitale wratten.

Oorzaak van de genitale wratten

De oorzaken van de genitale wratten zitten in een infectie in de huid of slijmvliezen van het Humaan Papilloma Virus, ook wel afgekort als HPV. Typen zes en elf veroorzaken dan de genitale wratten. Niet iedereen die besmet is met HPV typen zes en elf krijgt genitale wratten. Deze mensen die het niet ontwikkelen noemen we ook wel de stille dragers. Ze dragen wel het virus met zich mee, maar zij weten het niet en ze hebben er geen last van.

Overdragen HPV en genitale wratten

Als iemand HPV heeft en seksueel contact heeft dan kan dat worden overgedragen. Dit kan via de slijmvliezen van de vagina, de mond, de penis en de anus. De genitale wratten horen daarom bij de categorie SOA, seksueel overdraagbare aandoeningen. Als je het eenmaal hebt dan kun je het snel overdragen aan anderen want het is erg besmettelijk. Het kan op verschillende manieren over worden gedragen, dit kan al door een vochtige handdoek, een washandje of als je bij je kindje een luier gaat verwisselen. Kleine kinderen kunnen dus ook genitale wratten krijgen wanneer mensen die besmet zijn niet uitkijken! Het is bij veel mensen nog niet bekend dat HPV gedurende een aantal jaren in de huid aanwezig kan zijn. Ook al zijn de genitale wratten weg, het kan na een paar jaren toch weer terugkomen. Je kunt daarom niet altijd achterhalen door wie iemand besmet is geraakt en wanneer dat is gebeurd.

Behandelen van genitale wratten

Je kunt genitale wratten thuis behandelen. Dit kan gedaan worden gedaan met Imiquimod, AldaraTM Crème. Hiermee wordt de stof, die de genitale wratten veroorzaakt, bestreden. Dit middel kan als crème worden gekocht en dan kun je je hiermee insmeren, maar de arts moet het wel aan je voorschrijven. De arts kan ook andere middelen voorschrijven die de genitale wratten aan kunnen pakken. De arts zal kijken welke middeltjes het beste bij jouw situatie passen en dan wordt er een recept uitgeschreven en kun je beginnen met de behandeling van genitale wratten die veelal thuis voortgezet kan worden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wrattenverwijderen.eu | Privacy Policy