Steelwratjes

Wat zijn steelwratjes?

Heb je wel eens gehoord van steelwratjes? Een andere naam hiervoor is een fibroom. Dit wordt ook wel een klein huidflapje genoemd. Het is namelijk erg klein en het is een aangroeisel op de huid. Vaak doen ze zich voor in de hals, de oksel, de liezen of op de romp. Het zijn steeltjes, rubberachtig en zacht. Het zijn goedaardige huidtumoren. We noemen het ook wel een onderhuids bindweefsel gezwel. Vaak hebben ze gewoon de kleur van de huid en soms zijn ze licht gekleurd, dus iets donkerder dan je eigen huidskleur. Het kan zijn dat ze zich in een groepje bij elkaar bevinden, maar het kan ook over een enkel steelwratje gaan. Het is wel belangrijk dat je weet dat er verschillen zijn tussen de steelwratjes en een dermatofibroom. Dit laatste is een goedaardig knobbeltje in de huid en komt vaak voor op de benen en op de armen. Het voelt als een stevig schijfje of als een soort balletje dat zich in de huid bevindt. Vaak zit het aan de huid vast en kan het over de onderlaag worden bewogen. De kleur is hetzelfde als bij de steelwratjes. Maar vrouwen hebben meer last van de dermatofibromen, ze kunnen ook pijnklachten veroorzaken en dat is bij de steelwratjes niet het geval.

Waar kun je steelwratjes krijgen?

Je kunt de steelwratjes krijgen in je oksels, in je liezen, bij de hals en bij de romp. Je kunt ze ook op je ooglid krijgen, maar ze bevinden zich ook wel eens op andere lichaamsdelen met behaarde huid. Mensen die last hebben van overgewicht kunnen ze krijgen in de huidplooien. Ze zijn vaak goedaardig, klein en zacht.

Wie kan er steelwratjes krijgen?

46% van de mensen heeft wel eens te maken met steelwratjes. Mensen die ouder worden hebben er vaak meer last van. Als je suikerziekte hebt of last hebt van overgewicht dan heb je meer kans op de steelwratjes. Maar er is niet speciaal een groep of een bepaalde leeftijdsgroep die er meer mee te maken krijgt dan anderen.

Hoe ontstaan de steelwratjes?

De steelwratjes kunnen zomaar spontaan optreden. Het kan ook zijn dat je ze krijgt omdat een wondje niet goed heeft kunnen genezen. De steelwratjes moeten niet gezien worden als echte wratten want ze komen niet tevoorschijn door een virus. Het behandelen van de steelwratjes kan cosmetisch gebeuren, maar je kunt het ook medisch doen wanneer ze hinderlijk zijn. Deze zijn eenvoudig te behandelen want je kunt het steeltje steriel afknippen met een schaartje. Als het steelwratje klein is dan kan dat zonder verdoving. Er kan eventueel een deel plaatselijk worden verdoofd wanneer ze wat groter zijn. Het wondje kan ook weggebrand worden en dan wordt het met een pleister afgedekt zodat de huid kan genezen. Je moet ze niet zelf verwijderen, je moet het altijd een arts laten doen, zij kunnen het beter beoordelen en weten wat ze mogen doen. Zorg daarom dat je met de steelwratjes naar de dokter gaat zodat die ze kan behandelen en dan ben je er snel vanaf.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wrattenverwijderen.eu | Privacy Policy