Voetwratten

Wat zijn voetwratten?

Als het over voetwratten gaat, dan gaat het over wratten die worden veroorzaakt door een infectie met humaan Papilloma virus (HPV). Ze zijn erg besmettelijk en ze kunnen over worden gebracht als je met elkaar in contact komt. Veel wratten komen voor op de handen en de vingers, maar ook op de voetzolen kom je ze regelmatig tegen. Vaak zie je op jonge leeftijd dat mensen er last van hebben. Maar de voetwratten krijg je waarschijnlijk via geïnfecteerde huidschilfers en stukjes wrat door op blote voeten rond te lopen in gemeenschappelijke ruimtes. Je zou hierbij kunnen denken aan kleedruimten, doucheruimten, een zwembad, gymlokalen op school en ook spreekkamers waar je met blote voeten loopt. Het is vaak zo dat de wratten na een paar maanden tot jaren weer over gaan, maar de voetwratten kunnen erg hardnekkig zijn. Het is ook lastig om ze goed te behandelen. Mensen die last hebben van een afweerstoornis zijn extra vatbaar voor voetwratten.

Therapie voor voetwratten

De voetwratten kunnen behandeld worden met behulp van een therapie. De manier die het meest effectief is, is het aanstippen met salicylzuurpreparaten en bevriezen met vloeibare stikstof. Hierbij wordt de overliggende dikke hoornlaag goed verwijderd. Het gaat dan vaak over het schrappen met een mesje. Het doel hiervan is om het diepe deel van de wrat ook te kunnen bereiken. Als je solitaire wratten hebt dan reageren ze er vaak goed op als je ze twee tot vier wekelijks aan laat stippen met de stikstof. Maar deze moet dan wel goed bevroren zijn geweest. Het nadeel van deze therapie van bevriezen is dat het even erg pijn doet. De andere methoden zorgen ook voor veel pijn. Er kan ook gekozen worden voor electrocoagulatie onder lokale of algehele anesthesie wanneer het gaat over een hardnekkige variant. Wanneer ouderen last hebben van voetwratten kan er ook worden gekozen voor radiotherapie.

Aanpakken van voetwratten

Natuurlijk wil je als je voetwratten hebt snel van de klachten af. Maar het is belangrijk dat je eerst laat bekijken welke optie het beste is. Als je er vaker last van hebt heb je misschien al ervaring met een bepaalde methode en ken je het effect. Het gaat er om dat je alles goed laat behandelen, al is het soms even pijnlijk, als je er vanaf wilt zul je er toch even doorheen moeten. Daarom is het goed om met je arts te bespreken welke behandeling het beste bij de voetwratten toegepast kan worden. Je wilt er namelijk snel vanaf en dat kan alleen als je een goede behandelmethode kiest. Je kunt ook eens nagaan als je er vaker last van hebt waar je het opgelopen kunt hebben. Je kunt bijvoorbeeld bij zwembaden het beste slippers dragen zodat je voeten niet in aanraking komen met de grond. Je kunt ze hier namelijk erg snel oplopen en dat moet je voorkomen door die keuze nu te maken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wrattenverwijderen.eu | Privacy Policy