Waterwratjes

Waterwratjes zijn wratjes op de huid die veroorzaakt worden door een virus, ze kunnen ontzettend snel ontstaan en zich ook heel snel uitbreiden, meestal verdwijnen de waterwratjes ook weer vanzelf, het duurt meestal 6 tot 12 maanden voordat de wratjes verdwijnen. Soms verdwijnen de wratjes niet vanzelf of zijn ze dusdanig hinderlijk dat de wratten verwijderd moeten worden, dit gebeurt in principe door de huisarts.

Wanneer er wordt gesproken over waterwratten vraag je je misschien af waar het over gaat. Dit zijn wratjes die zich op de huid bevinden. Je kunt ze krijgen door een virus. Ze zijn zeer besmettelijk vooral bij kinderen. Vanaf één jaar kunnen kinderen waterwratten krijgen. Deze zijn erg besmettelijk waardoor andere kinderen ze erg eenvoudig en snel over kunnen krijgen, maar dit geldt ook voor volwassenen. Om te beginnen ontstaan er huidkleurige bolle pukkeltjes op je lichaam. Een andere naam voor de waterwratten is luchtpukkels. Ze zien er heel anders uit dan gewone wratjes. Ze worden ook door een ander virus veroorzaakt. Binnen zes tot twaalf maanden verdwijnen ze weer. Het is een zeer besmettelijke maar onschuldige aandoening.

Hoe kom je aan waterwratten?

Je kunt de waterwratten krijgen door een infectie met het molluscum contagiosum virus. Dit virus hoort bij de pokken virussen. Kleine kinderen tussen de een en de vijf jaar oud lopen het vaak op. Het afweersysteem is dan nog niet optimaal. Als zij in contact komen met besmette leeftijdsgenootjes kunnen zij het eenvoudig overkrijgen. Door huidcontact kan het al over worden gedragen. Kinderen spelen met elkaar of ze sporten samen en dan kan het ook door middel van speelgoed en handdoeken over worden gedragen. Als je samen naar het zwembad gaat kan het ook sneller gaan met de besmetting. Je huid kan dan beschadigd zijn en dan kun je het open krabben en dan gaat het snel met het overdragen van de besmetting. Volwassenen kunnen ook waterwratten krijgen. Het komt wel minder vaak voor dan bij kinderen. Volwassen kunnen de waterwratten krijgen van kinderen maar ook door seksueel contact. Je kunt de waterwratten herkennen, ze zijn huidkleurig of wit van kleur, ze kunnen wat glanzend zijn, ze zijn vaak tussen de 3 en de 10 mm groot en het kan zijn dat er een deukje in zit. Het zou zomaar zes tot twaalf weken kunnen duren totdat zij de maximale grootte hebben bereikt. Je kunt er een paar hebben maar het kunnen er ook honderd zijn.

Waterwratjes behandelen

Er zijn een aantal verschillende behandelmethoden om van waterwratjes af te komen:

  • Vloeibare stikstof – de waterwratjes worden bevroren met vloeibare stikstof waarna ze er na een aantal dagen vanzelf afvallen.
  • Wegkrabben met een scherpe lepel – de waterwratten worden met een scherpe lepel weggekrabt van de huid, dit gebeurd onder plaatselijke verdoving omdat het anders te pijnlijk is.
  • Aanstippen met vloeistof – net als normale wratten kunnen ook waterwratten worden aangestipt met wratten vloeistoffen die te koop zijn bij de drogist.

De huisarts zal de waterwratten snel herkennen, ze zijn namelijk goed te herkennen. Mocht het zijn dat hij ze niet goed kan herkennen dan kan er een biopt worden genomen. De waterwratten kunnen na zes tot twaalf maanden weer weggaan, ze hoeven niet altijd behandeld te worden en vaak wordt er gewoon afgewacht tot ze vanzelf weggaan. Maar wanneer je ze weg wilt laten halen dat kan ook en dat wordt vaak gedaan om cosmetische redenen. Het zijn dan veelal vrouwen die hier gebruik van maken. Wanneer ze in het gezicht voorkomen wil men ze graag zo snel mogelijk weg laten halen. Daarom is het belangrijk dat je laat onderzoeken of dat het over waterwratten gaat of niet, dan weet je in ieder geval dat je er binnen zes tot twaalf maanden vanzelf weer vanaf komt, wanneer het toch nodig is kun je ze weg laten halen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met stikstof bij de huisarts.

Waterwratjes besmettelijkheid

Waterwratjes zijn behoorlijk besmettelijk, omdat de waterwratten worden veroorzaakt door een virus zijn vooral jonge kinderen vatbaar voor de wratjes. Dit komt omdat deze jonge kinderen nog niet genoeg weerstand tegen diverse virussen hebben opgebouwd. De virussen kunnen zich overal bevinden en jonge kinderen pakken alles op waardoor zeker op openbare en drukke plekken het waterwratten virus zich snel kan verspreiden.
Maar waterwratjes komen ook bij oudere kinderen en volwassenen voor, vooral bij mensen die nog niet eerder waterwratjes hebben gehad en mensen met een verminderde weerstand.

Waterwratjes als SOA

Bij volwassenen komen waterwratjes ook voor rond de geslachtsorganen, condooms helpen hier niet tegen, want de wratjes zitten meestal niet op de geslachtsdelen zelf maar op het gebied rondom de geslachtsorganen. Door het intensieve contact tijdens het vrijen kan het virus dat waterwratjes veroorzaakt overgaan van de ene naar de andere partner. De wratjes komen dan niet voor in het rompgebied maar rond de geslachtsorganen en de anus.

Waterwratjes conclusie

De conclusie is dat als je geen last hebt van de waterwratjes je ze beter kunt laten zitten, ze verdwijnen normaal gesproken na 6 tot 12 maanden. Het verwijderen is vaak een vervelende en/of pijnlijke zaak. Mocht je toch van de waterwratjes af willen, raadpleeg dan je huisarts.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wrattenverwijderen.eu | Privacy Policy